Single post

ΒΙΩΜΑΤΙΚO ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΟ


«Ο καθένας μπορεί να θυμώσει — αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με τον σωστό άτομο, στον σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο — αυτό δεν είναι εύκολο». Αριστοτέλης Ηθικά Νικομάχεια

Αναρωτήθηκες πόσες φορές χρειάστηκε να καταπιέσεις το θυμό σου για να μην παρεξηγηθείς ,για να μην σε κακοχαρακτηρίσουν, για να μην τσαλακώσεις την εικόνα που έχεις δημιουργήσει; Είναι ακριβώς εκείνη η στιγμή που το «καλό παιδί» (εσύ δηλαδή)θα πει για μια ακόμη
φόρα «δεν πειράζει”, θα χαμογελάσει και θα φύγει με σκισμένο το κεφάλι. Και ύστερα τι γίνεται ύστερα; Εκείνο το «καλό παιδί”, θα γυρίσει σπίτι, θα ξεσπάσει στο δικό του παιδί, στο σύντροφο του, στον γονιό του. Ίσως ανοίξει και το ψυγείο, για να φάει βουλιμικά ότι βρει μπροστά του ή να αρχίσει να κατεβάζει μερικά μπουκάλια αλκοόλ, και ύστερα να τα βάζει με τον εαυτό του ,να τον κακοποιεί λεκτικά που για μια ακόμη φορά δείλιασε και δεν επικοινώνησε αυτό που τον ενόχλησε.

Πολύ πιθανό στο τέλος να συγχωρέσει για μια ακόμη φορά εκείνον που του πυροδότησε τον θυμό του, γιατί κατά βάθος εξακολουθεί να είναι καλό παιδί και ως τέτοιο δεν πρέπει να θυμώνει αλλά αντιθέτως να συγχωρεί(γιατί αυτό σου έχουν μάθει!). Έτσι για μια ακόμη φορά και δίχως να το καταλάβεις, έκανες αναστροφή του θυμού σου. Άντι να τον εκφράσεις , τον κατάπιες. Κάποιες φορές μπορεί να νομίσεις μάλιστα ότι τον ξέχασες κιόλας. Εκείνος όμως δεν σε ξεχνά ποτέ. Πολύ πιθανό με το πέρασμα των χρόνων και όσο εσύ συνεχίζεις να τον θάβεις ,εκείνος να σου χτυπήσει την πόρτα ως ανεπιθύμητος και απρόσκλητος επισκέπτης φορώντας το καλογυαλισμένο κουστουμάκι μιας αρρώστιας.

Τι είναι όμως ο θυμός; Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα παρορμητικό ξέσπασμα ή η σιωπή. Γενικά οι συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν είναι ψυχικές ή σωματικές. Παρόλα αυτά, ο θυμός είναι ένα παρεξηγημένο συναίσθημα. Αρκεί όπως λέει και ο Αριστοτέλης, να εκφράζεται στο σωστό χρόνο με το σωστό τρόπο και προς τον σωστό άνθρωπο. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δουλέψεις μαζί του. Σ’ αυτό το βιωματικό εργαστήριο, θα έρθεις σε επαφή με τον καταπιεσμένο σου θυμό. Θα δουλέψεις μαζί του ,θα τον αποκωδικοποιήσεις και τελικά θα τον απελευθερώσεις. Και όλα αυτά θα συμβούν μέσα από μια σειρά διαφορετικών τεχνικών που ενώθηκαν για να σε βοηθήσουν να κάνεις ένα ακόμη μικρό βήμα προς την εξέλιξη σου..

 

Διάρκεια σεμιναρίου: 3+ ώρες
Τρόπος διεξαγωγής σεμιναρίου :δια ζώσης
Κόστος σεμιναρίου 30ε