Το ψυχόδραμα:

Το ψυχόδραμα είναι ένα είδος ατομικής ή ομαδικής ψυχοθεραπείας, η οποία δημιουργήθηκε από τον ψυχίατρο Jacob Levy Moreno  στη δεκαετία του 1920 και συνδυάζει την εξέλιξη του θεάτρου με την εξερεύνηση των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων. Πρόκειται για μία μέθοδο διερεύνησης του ψυχισμού των ατόμων, στην οποία οι συμμετέχοντες δραματοποιούν, δηλαδή αναπαριστούν θεατρικά, τωρινά, παρελθοντικά, ακόμη και μελλοντικά γεγονότα από τις ζωές τους, αντί να μιλούν απλώς γι’ αυτά. Αυτό που δραματοποιείται από τους συμμετέχοντες δεν είναι μόνο η βιωμένη εμπειρία τους αλλά και οι ψυχολογικές εκφάνσεις που τη συνοδεύουν, όπως σκέψεις και συναισθήματα ή τρόποι αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Το ψυχόδραμα χρησιμεύει στο άτομο ως μία ευκαιρία για βαθύτερη ενδοσκόπηση. Το άτομο συχνά αδυνατεί να μιλήσει για τη ζωή του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ή για τις σχέσεις του με κάποιους ανθρώπους. Το ψυχόδραμα δίνει στα άτομα την ικανότητα να εκφραστούν όχι μέσω του λόγου αλλά της πράξης: πρόκειται για μία μέθοδο θεραπείας που εμπλέκει ενεργητικά το Υποκείμενο, ενθαρρύνοντας την έκφραση της δημιουργικότητας και αυθορμησίας του, συστατικά απαραίτητα για μία υγιή ζωή κατά τον Moreno. Το ψυχόδραμα λειτουργεί καθαρτικά, καθώς το Υποκείμενο συνειδητοποιεί τα συναισθήματά του, αλλά και παιδαγωγικά, καθώς το άτομο μαθαίνει να προσαρμόζεται στις διάφορες καταστάσεις της ζωής, υιοθετώντας νέους ρόλους. Το ψυχόδραμα είναι μια μορφή θεραπείας ή πρακτικής που χρησιμοποιείται στον τομέα της ψυχολογίας και του θεάτρου. Αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Jacob L. Moreno στη δεκαετία του 1920 και συνδυάζει την εξέλιξη του θεάτρου με την εξερεύνηση των συναισθημάτων, της συμπεριφοράς και των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων. Μια θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο για να διευκολύνει την εξέλιξη, την θεραπεία και την αυτογνωσία των μελών της. «Μην μας πεις, δείξε μας!» Jacob Levy Moreno

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑΤΟΣ:

Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας μιας θεραπευτικής ομάδας ψυχοδράματος:

  1. Ασφάλεια και εμπιστοσύνη: Η ομάδα δημιουργεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον όπου τα μέλη μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό.
  2. Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ(σκηνοθέτης) : Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής ψυχοδράματος κατευθύνει την ομάδα και διευκολύνει την εξέλιξη των συνεδριών. Ο θεραπευτής είναι εκείνος που θα κάνει την «προθέρμανση» επιλέγει τις ψυχοδραματικές τεχνικές, οργανώνει και βοηθά τον αιτούντα στη διανομή των ρόλων , διευθύνει την ανάλυση και τη συζήτηση των εμπειριών των μελών.
  3. ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ (πρωταγωνιστής):Ένα μέλος της ομάδας φέρνει ένα αίτημα (κάτι που τον απασχολεί).Με την βοήθεια του συντονιστή θα μοιράσουν τους ρόλους στα υπόλοιπα μέλη ,ενώ ο ίδιος δεν συμμετέχει στην διαδικασία παρά μονάχα ως παρατηρητής.
  4. ΔΙΑΝΟΜΗ ρόλων(βοηθητικά «εγώ»): Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν σε διάφορους ρόλους και αναλαμβάνουν χαρακτήρες για να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Αυτή η δραματική προσέγγιση επιτρέπει στα μέλη να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν πτυχές του εαυτού τους και να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους μέσω διαφορετικών ρόλων.
  5. Ανάλυση και αποτίμηση: Ο θεραπευτής και τα άλλα μέλη της ομάδας συνομιλούν, αναλύουν και αποτιμούν τις δραματικές σκηνές και τις αλληλεπιδράσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριών. Η ανάλυση περιλαμβάνει την εξερεύνηση των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και των συνθηκών που προέκυψαν και την αντίληψη των δυνατοτήτων ανάπτυξης και αλλαγής.
  6. Ομαδική στήριξη: Η ομάδα υποστηρίζει τα μέλη της μέσω της αναγνώρισης, της ακρόασης και της αμοιβαίας συμπαράστασης. Οι συναντήσεις συχνά προάγουν την ανάπτυξη ενός αισθήματος κοινότητας και αλληλεγγύης, καθώς οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν και αναζητούν λύσεις για τα προσωπικά τους θέματα.

Μια θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος μπορεί να είναι ανοιχτή ή κλειστή. Σε μια ανοιχτή ομάδα, νέα άτομα μπορούν να ενταχθούν και άλλα να αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σε μια κλειστή ομάδα, οι συμμετέχοντες παραμένουν σταθεροί και δημιουργείται ένα πιο σταθερό και εμπιστευτικό περιβάλλον.

Οι ομάδες ψυχοδράματος συνήθως συναντώνται σε τακτικές συνεδρίες που διαρκούν για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, τα μέλη αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους και συμμετέχουν σε δραματικές σκηνές, αναδεικνύοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες και συναισθήματα. Ο θεραπευτής κατευθύνει τη διαδικασία και ενθαρρύνει την ανάλυση και τη συζήτηση των δραματικών σκηνών.

Στόχος μιας θεραπευτικής ομάδας ψυχοδράματος είναι να επιτευχθεί η αυτογνωσία, η αναγνώριση και η αλλαγή στους συμμετέχοντες. Μέσω της έκφρασης και της ανάλυσης των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και των σχέσεων στο πλαίσιο της ομάδας, οι συμμετέχοντες μπορούν να ανακαλύψουν νέες προοπτικές, να εξερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική τους ζωή.

Συνολικά, μια θεραπευτική ομάδα ψυχοδράματος παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, να αντιμετωπίσουν προσωπικά θέματα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες για τη βελτίωση της ζωής τους.

Συντονίστρια : Νάσια Παναγοπούλου Αφηγηματική /συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, σχεσιακή Ψυχοδραματίστρια, συγγραφέας.

Συνσυντονίστρια: Μαρινα Δαμουλή Ειδικός ψυχικής υγείας, Professional coaching & mentoring στο NLP, Σχεσιακή ψυχοδραματίστρια.

Τρόπος διεξαγωγής: δια ζώσης & υβριδικά

Τόπος διεξαγωγής : ΑΙΩΝ

Πότε : 1 Κυριακή /μήνα

Διάρκεια : 2ωρες

Κόστος: 50 e

Το δέντρο της ζωής

Το «Δέντρο της Ζωής» είναι ένα εργαλείο και βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία. Η αφηγηματική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που εστιάζει στη χρήση αφηγήσεων και εναλλακτικών ιστοριών με σκοπό  την εξερεύνηση και την αντιμετώπιση προσωπικών προβλημάτων και συναισθηματικών δυσκολιών δίχως επανατραυματισμό.

Το «Δέντρο της Ζωής» συμβολικά ,αναφέρεται σε μια απεικόνιση του ατόμου και της ζωής του ως ένα δέντρο με ρίζες, έδαφος, κορμό ,κλαδιά και καρπούς. Κάθε μέρος του δέντρου αντιπροσωπεύει κάποια πτυχή της ζωής και της ταυτότητας του ατόμου. Οι ρίζες αναπαριστούν τις πραγματικές ρίζες του ατόμου, δηλαδή την οικογενειακή καταγωγή, τις προσωπικές ταυτότητες και τις εμπειρίες του παρελθόντος. Το έδαφος αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, τη σύνδεση με την καταγωγή και τη βάση από την οποία αναπτύσσεται ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου.

Ο κορμός αναπαριστά τον πυρήνα του δέντρου και αντιπροσωπεύει την προσωπική ταυτότητα, την αυθεντικότητα και την ουσία του ατόμου. Αντιπροσωπεύει επίσης τις βασικές πεποιθήσεις, τις αξίες, τις δυνάμεις και τις προσόντα του. Ο κορμός συμβολίζει την ενότητα του ατόμου, την αυτο-αναγνώριση και τη συνείδηση της ταυτότητάς του.Τόσο το έδαφος όσο και ο κορμός συμβολίζουν το παρόν του θεραπευόμενου. Τα κλαδιά και τα φύλλα που συμβολίζουν το μέλλον ,αντιπροσωπεύουν τις επιλογές, τα ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που αναπτύσσει κανείς στη ζωή του, καθώς και τους πόρους δύναμης του. Οι καρποί αντιπροσωπεύουν τις επιτυχίες, τις ανταμοιβές και την ευημερία που προκύπτουν από τις προσπάθειες του ατόμου.

Η χρήση του “Δέντρου της Ζωής” στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία βοηθά τον θεραπευόμενο να αναλύσει και να αντιληφθεί την προσωπική του ιστορία, να ανακαλύψει τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις ανάγκες του και να εξερευνήσει τις πιθανές αλλαγές και την ανάπτυξη που επιθυμεί. Το “Δέντρο της Ζωής” αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και ανάλυσης που επιτρέπει στον  θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με την προσωπική του ιστορία και να αναζητήσει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία, οι θεραπευόμενοι καλούνται  να δημιουργήσουν ένα “Δέντρο της Ζωής” χρησιμοποιώντας σύμβολα, εικόνες, λέξεις ή άλλα μέσα έκφρασης. Αυτό το δέντρο αντιπροσωπεύει την ατομική ιστορία τους, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά γεγονότα, ανθρώπους, συναισθήματα και σχέσεις που  έχουν επηρεάσει τη ζωή τους.

Μέσω του “Δέντρου της Ζωής”, οι θεραπευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία, να ανακαλύψουν συνδέσεις και συμβολισμούς και να κατανοήσουν τις εμπειρίες που τους έχουν διαμορφώσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση και εξέλιξη της προσωπικής αφήγησης τους, καθώς και στην ανακάλυψη νέων προοπτικών, συνειδητοποιήσεων και αλλαγών.

Τέλος το «δέντρο της ζωής» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δείξει την ανάπτυξη, την επίτευξη στόχων, την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την εξέλιξη του ατόμου κατά μήκος του χρόνου.

Πότε  (1 Κυριακή/μήνα )

Διάρκεια 2 ώρες

Κόστος 50 ε

Τόπος διεξαγωγής: ΑΙΩΝ

Συντονίζει η Νάσια Παναγοπούλου

Ανασυνδιασμένη,αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια,

ψυχοδραματίστρια,συγγραφέας.

Το δέντρο της ζωής

Το «Δέντρο της Ζωής» είναι ένα εργαλείο και βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία. Η αφηγηματική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που εστιάζει στη χρήση αφηγήσεων και εναλλακτικών ιστοριών με σκοπό  την εξερεύνηση και την αντιμετώπιση προσωπικών προβλημάτων και συναισθηματικών δυσκολιών δίχως επανατραυματισμό.

Το «Δέντρο της Ζωής» συμβολικά ,αναφέρεται σε μια απεικόνιση του ατόμου και της ζωής του ως ένα δέντρο με ρίζες, έδαφος, κορμό ,κλαδιά και καρπούς. Κάθε μέρος του δέντρου αντιπροσωπεύει κάποια πτυχή της ζωής και της ταυτότητας του ατόμου. Οι ρίζες αναπαριστούν τις πραγματικές ρίζες του ατόμου, δηλαδή την οικογενειακή καταγωγή, τις προσωπικές ταυτότητες και τις εμπειρίες του παρελθόντος. Το έδαφος αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα, τη σύνδεση με την καταγωγή και τη βάση από την οποία αναπτύσσεται ο κορμός και τα κλαδιά του δέντρου.

Ο κορμός αναπαριστά τον πυρήνα του δέντρου και αντιπροσωπεύει την προσωπική ταυτότητα, την αυθεντικότητα και την ουσία του ατόμου. Αντιπροσωπεύει επίσης τις βασικές πεποιθήσεις, τις αξίες, τις δυνάμεις και τις προσόντα του. Ο κορμός συμβολίζει την ενότητα του ατόμου, την αυτο-αναγνώριση και τη συνείδηση της ταυτότητάς του.Τόσο το έδαφος όσο και ο κορμός συμβολίζουν το παρόν του θεραπευόμενου. Τα κλαδιά και τα φύλλα που συμβολίζουν το μέλλον ,αντιπροσωπεύουν τις επιλογές, τα ενδιαφέροντα, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που αναπτύσσει κανείς στη ζωή του, καθώς και τους πόρους δύναμης του. Οι καρποί αντιπροσωπεύουν τις επιτυχίες, τις ανταμοιβές και την ευημερία που προκύπτουν από τις προσπάθειες του ατόμου.

Η χρήση του “Δέντρου της Ζωής” στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία βοηθά τον θεραπευόμενο να αναλύσει και να αντιληφθεί την προσωπική του ιστορία, να ανακαλύψει τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις ανάγκες του και να εξερευνήσει τις πιθανές αλλαγές και την ανάπτυξη που επιθυμεί. Το “Δέντρο της Ζωής” αποτελεί ένα μέσο έκφρασης και ανάλυσης που επιτρέπει στον  θεραπευόμενο να έρθει σε επαφή με την προσωπική του ιστορία και να αναζητήσει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία, οι θεραπευόμενοι καλούνται  να δημιουργήσουν ένα “Δέντρο της Ζωής” χρησιμοποιώντας σύμβολα, εικόνες, λέξεις ή άλλα μέσα έκφρασης. Αυτό το δέντρο αντιπροσωπεύει την ατομική ιστορία τους, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά γεγονότα, ανθρώπους, συναισθήματα και σχέσεις που  έχουν επηρεάσει τη ζωή τους.

Μέσω του “Δέντρου της Ζωής”, οι θεραπευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία, να ανακαλύψουν συνδέσεις και συμβολισμούς και να κατανοήσουν τις εμπειρίες που τους έχουν διαμορφώσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση και εξέλιξη της προσωπικής αφήγησης τους, καθώς και στην ανακάλυψη νέων προοπτικών, συνειδητοποιήσεων και αλλαγών.

Τέλος το «δέντρο της ζωής» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δείξει την ανάπτυξη, την επίτευξη στόχων, την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την εξέλιξη του ατόμου κατά μήκος του χρόνου.

Πότε  (1 Κυριακή/μήνα )

Διάρκεια 2 ώρες

Κόστος 50 ε

Τόπος διεξαγωγής: ΑΙΩΝ

Συντονίζει η Νάσια Παναγοπούλου

Ανασυνδιασμένη,αφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια,

ψυχοδραματίστρια,συγγραφέας.

“Η ψυχολογία δεν μπορεί να πει στους ανθρώπους πως να ζήσουν τη ζωή τους. Μπορεί όμως, να τους εφοδιάσει με τα μέσα για να πετύχουν την προσωπική τους αλλαγή”

Άλμπερτ Μπαντούρα

Ποια είναι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας

Πρώτη φάση

Δεύτερη φάση

Τρίτη φάση

hand

Τέταρτη φάση

Προσανατολισμός

Η εκκίνηση του ταξιδιού και της σχέσης εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή.

Αναγνώριση

Αναγνώριση των προβλημάτων και των πραγμάτων που σας δυσκολεύουν και αναζήτηση των αιτίων.

Εργαλειοθήκη

Δημιουργία «εργαλειοθήκης» ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια πίσω από το πρόβλημα.

Έκβαση

Διαπίστωση της πορείας που έχετε διανύσει και του τι έχετε κατορθώσει.

Πρώτη φάση

Προσανατολισμός

Η εκκίνηση του ταξιδιού και της σχέσης εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή.

Δεύτερη φάση

Αναγνώριση

Αναγνώριση των προβλημάτων και των πραγμάτων που σας δυσκολεύουν και αναζήτηση των αιτίων.

Τρίτη φάση

Εργαλειοθήκη

Δημιουργία «εργαλειοθήκης» ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια πίσω από το πρόβλημα.

Τέταρτη φάση

Έκβαση

Διαπίστωση της πορείας που έχετε διανύσει και του τι έχετε κατορθώσει.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να σας βοηθήσουμε εμείς

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία σαν διαδικασία είναι μια μορφή λεκτικής θεραπευτικής παρέμβασης για αντιμετώπιση ψυχολογικών και συναισθηματικών θεμάτων του θεραπευμένου.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία του «ΑΙΩΝ» γίνεται σε group των 5-10 ατόμων. Οι ομάδες ξεκινούν συνήθως τον Οκτώβριο και τελειώνουν τον Μάιο.

Βιωματικά Εργαστήρια - Σεμινάρια

Αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας, γνωρίστε τον εαυτό σας, βελτιώστε τις σχέσεις και αλλάξτε έτσι, την ζωή και την καθημερινότητά σας.

Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση μέθοδος είναι ένα βιωματικό ψυχοθεραπευτικό εργαλείο, που μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να απελευθερωθούμε από καταστάσεις που μας δυσκολεύουν στο παρόν.

Γελωτοθεραπεία

Σκοπός του Club Γέλιου είναι να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να γελά ελεύθερα ,δυνατά και εγκάρδια χωρίς περιορισμό και κοινωνικές αναστολές, μέσα από την διαδραστική αλληλεπίδραση.

(Ψυχο)θεραπευτική Συγγραφή

Μια σειρά από βιβλία στηριγμένα στο βίωμα και τις αλήθειες που μπορεί να κρύβουμε μέσα μας και πως αυτά επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή μας.

Κλείστε ένα ραντεβού

Τηλεφωνο

6932237211

Ωραριο

Δευ – Σαβ: 9π.μ. – 7μ.μ.

Email

info@aiontherapy.gr